ugyintezes.jpg

A történelmi Tarnaörs kortárs irodalmi művekben

Közművelődési Intézmény - 2017. febr.. 06.


forradalmak.jpg
Újabb dokumentummal bővülhet a tarnaörsi könyvtár helytörténeti gyűjteménye: a tavalyi év végén jelent meg a Forradalmak - Történetek három évszázad szabadságharcaiból című kötet, amely utolsó darabja a dunaszerdahelyi Historium Kiadó ötkötetes, fiatal magyar prózaírókat bemutató, történelmi antológiasorozatának.
A széria záró darabjában többek között helyet kapott Szőllősi-Kovács Péter: Múltunk emlékei című novellája, amelyben a szerző különleges időutazásra hívja az olvasót, és különleges időutazásra hívja Tarnaörs lakóit. A helytörténeti irodalmat gazdagító mű olvasása közben ott lehetünk mi is a tarnaörsi Orczy-kastélyban, bepillantást nyerhetünk báró Orczy László és felesége, Magdolna asszony életébe, amikor pártfogoltjuk, Kovács Mihály festőművész az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc dicső és vérzivataros időszakának egy hideg téli napján megérkezik Tarnaörsre.

A kastély mára már csak a múltunk emléke, de ebben a novelláskötetben tovább él:
„Ismerősként köszöntötte a kapuoszlopokon őrködő két kőoroszlán, majd a hótól letakarított park ösvényére tért, hogy gyönyörködve állt meg a kastély főépülete előtt. Olyan érzés kerítette hatalmába, mintha hazaérkezett volna.”

A novella érdekessége, hogy a Tarnaörs alapításának 750. évfordulójára 2014-ben rendezett kiállítás fikciós említése foglalja keretbe Kovács Mihály és az Orczy-család egy napjának elbeszélését.

A kötetben másik szerző is említi településünket; Oláh Tibor: Kuruc hattyúdal című novellájában Vak Bottyán János kuruc generálisra emlékezve írja ezt:
„Aztán a ragály csak elvitte őt is Tarnaörsnél, habár egyesek méregre gyanakodtak…”

A Bíró Szabolcs, felvidéki magyar író által szerkesztett, és jóvoltából napvilágot látott kötet fülszövegében a következő olvasható:
„Tizenhat szerző tizenhat novellája hívja újabb időutazásra az olvasót a Historium Kiadó történelmi antológiasorozatának ötödik, lezáró kötetében. Ezúttal az elmúlt három évszázad halálra ítélt, vérbe fojtott magyar forradalmainak és szabadságharcainak pillanataiba kapunk tucatnyinál is több betekintést.

A szablyától az ágyútűzig, a puskaropogástól az orosz tankok dübörgéséig tart ez a legújabb időutazás, melyben elszánt huszárok rikoltása keveredik védtelen asszonyok halálsikolyával, de bármily sötét is az alagút, melyen a szerzők végigvezetik az olvasót, a végén mindenképp ott a fény.
…”


Kedves Tarnaörsiek!
Legyetek büszkék a településre, ahol éltek! A történelem, a múlt ismerete nyújt kiváló alapot arra, hogy jelenünket a régmúltban elkövetett hibák nélkül éljük, ily módon pedig közösen őrizve és ápolva a település hagyományait, erős alapot biztosíthatunk gyermekeink, unokáink, a jövő generációja számára.
A kötetet keressétek a könyvesboltokban, vagy március 1-től a könyvtárban.