ugyintezes.jpg

Nitrát adatszolgáltatás

Egyéb - 2013. dec.. 13.



Bővült a nitrát érzékeny területek száma

Szeretném tájékoztatni a gazdákat, hogy – ha még nem értesültek róla – a nitrátérzékeny besorolású területeken (mezőgazdasági tevékenységet folytatók, háztartási igényt meghaladó mértékben állatot tartókra) gazdálkodókra, kétféle adatszolgáltatás vonatkozik. Folyamatosan kell vezetniük a gazdálkodási naplót, majd az arra alapozott nitrát adatszolgáltatást kell benyújtaniuk december 31-ig.
Ebben az évben módosították a 171/2013 (V.29.) Korm. rendelettel a nitrátérzékeny besorolású területeket. Így az ország majd 70 %-a lett nitrátérzékeny. Az új területek listáját a 43/2013 (V.29.) VM rendelet tartalmazza.

Ha eddig is volt nitrátérzékeny területe, akkor ez év – 2013. december 31.-ig – kell adatot szolgáltatnia, papír alapon, vagy elektronikusan. Az ehhez szükséges nyomtatványokat például a www.kolcsonosmegfeleltetes.eu JFGK4 menüpontjában, vagy a www.nebih.gov.hu Nyomtatványok menüjében is megtalálhatják.

Ha a területük csak idén került ebbe a blokklistába, akkor csak jövőre – 2014.december 31.-ig – kell adatot szolgáltatni a felhasznált nitrogén hatóanyag tartalmáról. Viszont a jövőre már csak elektronikusan van lehetőség e nyomtatványok beküldésére.

Az adatok megadásánál KÜJ (Környezetvédelmi Ügyfél Jel) szám is szükséges, melynek igénylő nyomtatványát a Környezetvédelmi Minisztérium oldaláról lehet letölteni. Ezt a Heves megyei gazdálkodóknak, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Minisztérium Miskolci címére (3530, Mindszent tér 4.) kell beküldeniük.

Aki nem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek, azt 10-100 ezer forintos bírsággal is büntethetik.