ugyintezes.jpg

A GYÖNGYÖSI KATASZTRÓFAVÉDELMI KIRENDELTSÉG LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓJA

Katasztrófavédelem - 2018. dec.. 05.


katasztrofavedelem.jpg
A SZÉN-MONOXID MÉRGEZÉSEK, A KÉMÉNYTÜZEK ÉS A LAKÁSTÜZEK
MEGELŐZÉSÉRE
Az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, valamint nagyon sok háztartásban a használati melegvizet átfolyós rendszerű gázüzemű berendezéssel bizto-sítják. Többek között ennek is következménye, hogy megszaporodtak a tüzelő, fűtő berendezésekkel kapcsolatos káresetek, CO mérgezések. A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral, súlyos, esetleg halálos sérülésekkel járó lakástüzek alakulhatnak ki, pedig ezek nagy része megelőzhető lenne.

A szén-monoxid veszélyei

A fűtési szezon kezdetével növekszik a szén-monoxid mérgezés veszélye. Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek, és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén ez a kockázat egyre nő.

A szén-monoxid mérgezést kiváltó okok lehetnek
• a tüzelő, fűtő, és egyéb berendezések helytelen használata,
• nem kellően tömített kazán, kályha, kandalló, füstcső,
• elszennyeződött „átfolyós” vízmelegítő,
• a karbantartás és ellenőrzés hiánya,
• a helyiségek nem megfelelő szellőztetése.

A nehezen észlelhető, színtelen és szagtalan szén-monoxid jellemzően a tüzelő berendezésből vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe, ez azonban a berendezések és a kémények rendszeres ellenőrzésével megelőzhető.

A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több, mint fele a fürdőszobákban történik, az okok között pedig a levegő-utánpótlás hiánya szerepel az első helyen. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők vagy bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visz-szaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.

Ha valamilyen hiba miatt szén-monoxid kerül a légtérbe, azt a megfelelő eszközök érzékelni és je-lezni tudják. A katasztrófavédelem szakemberei a fűtési szezon kezdete előtt vizsgálták a szén-monoxid érzékelők alkalmasságát és forgalmazását. Négy gyártó tíz ellenőrzött terméktípusából a fogyasztóvédelem korábbi minőségi vizsgálatain mindegyik berendezés megfelelő értékelést kapott. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által elvégzett laboratóriumi tesztek alapján összeállított pozitív és negatív lista a http://www.nfh.hu/node/7984 honlapon olvasható.